RIP (Yönlendirici Bilgi Protokolü) - CISCO Packet Tracer Örneği

09.05.2020 00:04
#BILGISAYARAGLARI #RIP #CISCO #PACKETTRACER #ROUTERINFORMATIONPROTOCOL

RIP (Yönlendirici Bilgi Protokolü) - CISCO Packet Tracer Örneği

RIP (Yönlendirici Bilgi Protokolü) Nedir?

İngilizce Router Bilgi Protokolü, yani TCP / IP ağındaki yönlendiricilerin birbirini otomatik olarak tanımlaması kullanılan bir iç yönlendirme protokoldür. IGP'nin bir uygulamasıdır. Yönlendirme kararları, düğümler arasındaki sıçramaların arasından dayanır. Yönlendiriciden geçmek bir sıçrama sayılır. IP ağ uygulamalarında kullanılır.

RIP en iyi yol seçimini yaparken tek kriter olarak hop (düğüm) önemlidir bakar. Maks. 15 hop kabul edilir. 16’dan sonra varış noktasına ulaşılamaz. Yönlendirici bu protokolde kullanılır bağlı olan networkleri 30 saniyede bir komşu router’a bildirir. (alt ağ protokoldür yani ip adresinin sınıfına ait alt ağ maskesi seçilmesi gönderilir. 180 saniye bilgi alamazsa o kaydı artık kullanmıyor. Eğer 60 saniye daha bir bilgi alamazsa o yönlendiriciyi yönlendirme tablosundan siliyor. Yönlendirme belgesunda kaynak adres, maske, yönlendirici, arayüz, zaman gibi bilgiler vardır. Ayrıca yönlendiricilerin arasında herhangi bir kimlik kanıtlaması yoktur.

Ağ topolojisinde herhangi bir seçenek, oraya bağlı olan yönlendirici tarafından sezilir ve yönlendirici yeni durum için geçerlidir yapar. Eğer daha iyi bir yol bulursa, önce kendi tablounu günceller ve daha sonra komşularına yansıtır. Yeni tablo göz önüne alarak kendi tablolarını başlaeyip kendi komşularına haber verin. Ancak değişiklik ilk yansıtan yönlendiriciye tekrar gönderilmemelidir. Böyle bir durumda kısır bir döngü oluşur.

Kaynaklar

Yönlendirici Bilgi Protokolü - Vikipedi


CISCO Packet Tracer RIP Örneği

CISCO Packet Tracer RIP Protokolü Örneği